OM STIGSJÖ | STIGSJÖ AFFÄRSCENTRUM | STIGSJÖ HANDEL | FÖRETAG | ANSLAGSTAVLAN | FOTON |

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invigning av Stigsjö Handel 

Text: Owe Wessbladh
Foto: Emil Wessbladh

Det är lördag den 27 oktober 2007, solen skiner och luften är klar men lite kylig denna höstdag. Klockan 10.30 börjar invigningen av Stigsjö Handel i Brunne, vi är naturligtvis ute i god tid för att inte missa något denna stora dag i Stigsjös och vår egen historia.

För en historisk händelse är det.

För 143 år sedan öppnades den första lanthandeln i Stigsjö, året är 1864 och innan dess var det inte tillåtet att bedriva handel inom en tremils radie från staden.  I augusti 1864 ansöker min farfarsfar Mattias Wessblad om att få tillstånd att bedriva lanthandel i Brunne Kvarn där han då hade sin bostad. Det blir, så vitt jag kan se, den första lanthandeln i Stigsjö socken och epoken kom att räcka fram till 2001 då samhällsomvandlingen tvingade den dåvarande ägaren av butiken att lägga ner verksamheten. Som mest fanns det åtta butiker i Stigsjö, den sista som lades ner var den här i Brunne. Nu sluts cirkeln denna dag då en ny butik öppnas i Stigsjö, etableringen sker i Brunne strax intill den plats där Brunne Kvarn en gång låg. Såväl år 1864 som 2007 är förutsättningarna desamma, det är den första butiken som öppnas i socknen.

 

Butiken med allt folk

 

 

Det samlas mycket folk utanför butiken, på fasaden finns en stor röd skylt med vita bokstäver där vi läser ”Nära dej” omslutet av ett hjärta samt ”Stigsjö Handel” och i flaggstångens topp hänger än så länge nyckeln till dörren.

I ett tält serveras kaffe och nybakade bullar av Laila Wessbladh och Margareta Byström och vi ser medlemmar i Janne Vängman sällskapet vandra omkring i tidsenliga kläder. Vi kan köpa kolbullar av Birgitta Persson och Monica Bertilsson eller provköra den senast flugan, alltså terränggående små fyrhjulingar från Moped & Motor i Sundsvall. Någon kommer och frågar om affärsytan i butiken, en fråga som ingår i den tipsrunda som tillhör aktiviteterna, jag gissar på flera hundra kvadratmeter utan att precisera.

Jag hälsar på Knut Hamrin som ansvarat för all elektrisk installation i butikslokalerna, han har tre skruvmejslar i bröstfickan men är i övrigt lugn och samlad. Naturligtvis behöver han inte använda verktygen!

Jag träffar gamla bekanta och skolkamrater, det är i något fall decennier sedan vi sågs. Vi talar om affären under min pappas tid, om vår skoltid och vi hinner också med en utredning om hur många grindar och len som fanns efter Risnäsvägen under somrarna på 50-talet.

Från en uppbyggd scen hälsas vi välkomna av dagens speaker Lars-Åke Krantz som presenterar medlemmarna i Stigsjö Affärscentrum Ekonomisk förening.

 

 

 

 

Scenen

 

Lennart Wiklund ordförande i föreningen Stigsjö affärscentrum berättar hur projektet vuxit fram här tillsammans med övriga i föreningen samt Veronica, Jörgen och Nicklas från Ljustorp som skall driva den nya butiken.

   
 

Flaggstången

 

 

 

Så är klockan 11.00, kommunalrådet Jonny Lundin förrättar invigningen, ute på vägen avtäcker Henrik Holmberg en skylt med texten ”Lanthandel”, Gottfrid Krantz tar fram trumpeten och blåser en fanfar och allas blickar vänds mot flaggstången, nyckeln halas ner samtidigt som en flagga med texten Nära Dej går i topp. Det är ett myller av förväntansfulla kunder vid dörren till butiken.

 

 
 
 

Inifrån butiken

 

Jag står ensam på sidan om och iakttar det hela, jag tar en bild med kameran när dörren öppnas och det känns som om tårarna skulle komma…..143 år är en lång tid!